Сортуй сміття кольорово! Брав участь

Доданий
23.02.2017
Номер
952
Комунальне господарство

Встановлення різнокольорових контейнерів для розподілу сміття за категоріями скло, папір та пластик у місцях публічного простору.

Автор проєкту
Валерія
Валерія Мартинець
Бюджет
191 990 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Мета проекту

Встановлення різнокольорових, сучасних контейнерів у найпопулярніших місцях відпочинку для популяризації процесу сортування сміття та підвищення екологічної свідомості жителів міста.

Проблема

Середній щорічний об’єм імпорту макулатури в Україну складає 200 тис. т., при власній утилізації близько 2 млн. т. (згідно офіційній статистиці за 2015 рік). Так лише із 1 т. макулатури можна виробити 25 тис. шкільних зошитів, а із кожних 60 кг паперових відходів виробляється кількість товарів еквівалентна одному дереву. Крім того, використання тони макулатури дозволяє заощадити 1000 кВт / год електроенергії і 200 кубічних метрів води.
Із ПЕТ-пляшок переробники виготовляють не тільки нові пластикові вироби, а й спеціальну плівку, яка використовується в будівництві доріг.

Пропоноване рішення щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

Проект покаже, що сортувати сміття зовсім неважко.
Ти випив чергову чашку кави, прогулюючись набережною. Освіжився пляшкою прохолодної води влітку. Отримав чергову рекламну листівку, яка тобі не потрібна. Викинь сміття у спеціальний контейнер.
Наявність інформативних плакатів, проведення публічних акцій із пропагуванням сортування сміття та звичайно чисті, привабливі контейнери, в які приємно кидати сміття, привернуть увагу населення до проблеми переробки та надихнуть встановити аналогічні урни вже у власних подвір’ях та на підприємствах. Ми прогнозуємо зацікавленість ОСББ цією ініціативою. Адже збір сортованого сміття може стати додатковою статтею прибутків у бюджет будинку.

Для кого цей проект

Результат вплине на екологічну, культурну та туристичну привабливість міста Дніпро. У чому можуть бути зацікавлені, усі групи населення міста, які відпочивають у центральних парках міста, прогулюються набережною та проходять повз Європейську площу.

План заходів з реалізації проекту

1. Закупівля, доставка та установка обладнання згідно переліку, що додається.
2. Замовлення та доставка інформаційного матеріалу згідно переліку, що додається.
3. Замовлення послуг щодо регулярного обслуговування встановлених об’єктів.
4. Публічні презентації проекту для місцевих жителів.

Ключові показники оцінки результату проекту

• екологічні – збереження лісу, зменшення кількості відходів, покращення екологічної ситуації навколишнього середовища за рахунок повторного використання ресурсів.
• економічні – дозволить раціонально використовувати сміттєзвалища, показник розумного користування територією при цьому сягає до 50 %, заощадження ресурсів та отримання нової енергії.
• соціальні – створення передумов для заохочення населення сортувати сміття та виховання свідомого використання ресурсів.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Витягання сміття та самостійне здавання його у пункти прийому макулатури та склотари деякими особами.
Розмалювання урн графіті.

Приклади (кейси) схожих рішень

Київ, Кіровоград, Івано-Франківськ, Ужгород, Львів, Чернівці, Житомир, Рівне, Одеса.

ФОТО ДО / ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ПРОЄКТУ