Проведення стерилізації безпритульних кішок у місті Дніпро. Відхилений

Доданий
21.02.2017
Номер
908
Навколишнє середовище

Планується стерилізація кішок у ветеринарних лікарнях м. Дніпро по пільговим цінам з обов’язковим щепленням від сказу. Вартість проекту 185 000 грн.

Автор проєкту
Маріанна
Маріанна Мірошніченко
Бюджет
185 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Співавтори

Дніпровська міська громадська організація захисту тварин "ВІРНІСТЬ"

Мета проекту

Скоротити кількість безпритульних кішок та поліпшити епізоотичний стан шляхом щеплення від сказу.

Проблема

У цивілізованому світі кількість безпритульних тварин регулюється стерилізацією та випуском назад. У Дніпрі безпритульними собаками (БС) займається міське КП за бюджетні кошти. Вже кілька років ОЗТ «ВІРНІСТЬ» на волонтерських засадах стерилізує БС. Стерилізацію та щеплення від сказу безпритульних кішок (БК) волонтери виконують за залишковим принципом, якщо є кошти після стерилізації та щеплення від сказу БС. Для скорочення чисельності БК цього недостатньо. Кішки такіж носії сказу, як і БС. Тому, їх надвелика кількість є загрозою для спалаху епідемії сказу.

Пропоноване рішення щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

Стерилізація безпритульних кішок методом ВСП (відлов-стерилізація-повернення).
Громадська організація захисту тварин «ВІРНІСТЬ» має 8-річний позитивний досвід щодо стерилізації та скорочення чисельності бездомних тварин гуманними методами. Ці методи широко використовуються і призвели до відсутності безпритульних тварин на вулицях міст у таких країнах як США, Франція, Данія, Нідерланди та ін. Метод ВСП розроблений, описаний і успішно використовується у зазначених країнах.

Для кого цей проект

1. Мешканці м. Дніпро, які будуть захищені від сказу та постійного збільшення безпритульних кішок на вулицях міста.
2. Волонтери-зоозахисники, які зможуть стерилізувати безкоштовно безпритульних кішок. Зараз стерилізація відбувається за власні кошти волонтерів, що не дозволяє стерилізувати достатню кількість.
3. Малозабезпечені мешканці міста, тобто пенсіонери, багатодітні сім’ї, переселенці, тощо, які зможуть стерилізувати своїх власних тварин. Завдяки чому небажаний приплід кошенят та цуценят не буде викинутий на вулиці міста.

План заходів з реалізації проекту

1. Укладення договорів з ветеринарними лікарнями, які мають досвід стерилізації за, так званою, німецькою технологією та які згодні на пільгові ціни (орієнтовно 5-8 лікарень).
2. Вибір ветеринарних лікарень за територіальною ознакою в різних районах міста. Для зручності волонтерів та мешканців.
3. Організація відлову безпритульних кішок та їх запису на операцію; транспортування до лікарні в зазначений час; повернення на попереднє місто. Ці заходи виконуються власним коштом волонтерів-зоозахисників.

Ключові показники оцінки результату проекту

1.Скорочення кількості БК на 20% за 1 рік. За 5 років кількість БК впаде на 80%
2.Зараз в Дніпрі стерильних кішок 15% від загальної кількості.Очікувана кількість БК після проекту - 35% від загальної маси
3. В 2016р. було 1856 випадків покусів людей тваринами. Люди лікувалися за бюджетні кошти. 800 з них потребували щеплення від сказу. Лікування 1 людини коштує 30000грн. 1856х30000 = 2400000грн. витратила держава на лікування.
При регулярному щепленні БТ сказу не буде = економія бюджету.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Кількість смертей серед тварин при стерилізації складає 1% від загальної кількості.

Приклади (кейси) схожих рішень

За 2012, 2013 та 2014 рр. біло проведено 4 акції масової стерилізації безпритульних тварин. Відлов відбувався силами волонтерів громадської організації захисту тварин «ВІРНІСТЬ», населення і німецьких фахівців. Стерилізація здійснювалася німецькими ветеринарами з паралельним навчанням міських ветеринарів. В середньому, за 1 акцію, яка тривала 2 тижні, стерилізувалося близько 500 тварин. Ресурсу громадської організації захисту тварин «ВІРНІСТЬ» достатньо для реалізації таких масштабних проектів.