Прогулянка до витоків м. Дніпра Брав участь

Доданий
02.03.2017
Номер
1169
Культура та туризм

Розміщення на бігбордах на території пам'ятки історії національного значення «Новобогородицька фортеця» графічних реконструкцій історичних об'єктів та довідок з історії попередника м. Дніпра — середньовічного козацького міста Самарь і Новобогородицької фортеці (XVI-XVIII ст.).

Автор проєкту
Олександр
Олександр Сухомлин
Бюджет
576 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
Самарський

Опис

Мета проекту

Розвиток культурно-історичного ландшафту, формування української міської свідомості та нового урбаністичного міфу шляхом інформування про археологічно досліджені об'єкти. Наявність банерів сприятиме поліпшенню охорони пам'ятки та перетворенню фортеці на туристичну перлину країни. Маркування території пам'ятки банерами поліпшить туристичний імідж міста, і є ключовим кроком до створення якісно нової рекреаційної зони з наголосом на його багатостолітню історію.

Проблема

Недостатня розвиненість культурно-історичного ландшафту м. Дніпра та міської свідомості, низький рівень поінформованості мешканців міста щодо пам'ятки національного значення - Новобогородицької фортеці та її попередника — середньовічного міста Самарь. Як наслідок — відсутність історичної пам'яті, відсутність в свідомості містян причетності до історії краю, неможливість формування патріотизму, брутальне ставлення до пам'ятки історії (несанкціонований відбір ґрунту, влаштування городів, сміттєзвалищ, незаконних поховань), що приводить до руйнації пам'ятки історії національного значення.

Пропоноване рішення щодо розв’язання проблеми і його обґрунтування

Встановити інформаційні банери з графічними реконструкціями археологічно досліджених історичних об'єктів на території пам'ятки історії національно значення «Новобогородицька фортеця». Графічні зображення будуть доповнюватись відповідними описами до них двома мовами (українська, англійська), складеними на основі достовірних історичних та археологічних даних фахівцями-археологами.

Для кого цей проект

Для всіх категорій мешканців міста та його гостей з усіх куточків України та світу.

План заходів з реалізації проекту

1) Розробка історичної довідки на основі матеріалів звітів багаторічних археологічних досліджень пам'ятки, залучення спеціальних архівних досліджень з історії фортеці. Підготовка на основі розробленої історичної довідки описів-пояснень до обраних історичних об'єктів на території пам'ятки двома мовами (українська, англійська), для розміщення на інформаційних банерах;
2) Розробка на основі підготовленої історичної довідки графічних реконструкцій археологічних об'єктів;
3) Розробка дизайну інформаційних банерів;
4) Археологічні роботи на місцях встановлення бігбордів;
5) Виготовлення інформаційних банерів;
6) Виготовлення, монтаж та встановлення бігбордів, монтаж на встановлені бігборди інформаційних банерів.

Ключові показники оцінки результату проекту

Зменшення забруднення території та околиць фортеці і як наслідок, економія коштів на очистку території від сміття. Сприяння розвитку туристичної галузі міста, перетворення Новобогородицької фортеці на історико-культурний та туристичний центр м. Дніпра. Формування якісною рекреаційної зони в межах міста. Формування історичної пам'яті у мешканців міста та його гостей.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

відсутні

ФОТО ДО / ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ПРОЄКТУ