Лицарський Турнір "Степовий Бастіон" Брав участь

Доданий
11.06.2021
Номер
418
Масові заходи

Лицарський турнір "Степовий Бастіон" - це дводенний Всеукраїнський фестиваль середньовічної культури і історії України, що включає лицарський турнір з історичного середньовічного бою і фехтування, масові лицарські бої, музичний концерт фольк-гуртів, лучний турнір зі стрільби з традиційного лука, музей і лекторій з середньовічної історії України, майстер-класи з середньовічних ремесел і розваг.

Автор проєкту
Бюджет
488 752 грн
Розрахунок бюджету
Теги
фестиваль, молодь, неформальна освіта, культура, туризм

Опис

Співавтори

ГО "Вітальєри"
Семехіна Оксана Олександрівна

Проблема

Внаслідок великої зацікавленості українців середньовічною історією, турніри і фестивалі середньовічної культури в Україні набувають все більшої популярності. Київ, Харків, Львів, Одеса - в давно сформували традицію проведення подібних заходів, що підвищують туристичну привабливість, покращують інфраструктуру історичних пам'яток регіону, залучають молодь до вивчення історії і спортивного способу життя.
В м. Дніпро функціонують багато клубів і учасників руху історичної реконструкції, середньовічного історичного бою, фехтування та стрільби з традиційного лука, члени яких чемпіони світових і всеукраїнських змагань.
Проте в м. Дніпро і досі не сформувався традиційний турнір, або фестиваль лицарської культури, який би дав можливість реалізувати себе учасникам руху. Тому спортсмени і реконструктори змушені приймати участь у змаганнях, просувати середньовічну культуру, підвищувати туристичну привабливість інших регіонів України, де така можливість існує.

Мета проєкту

Дводенний фестиваль середньовічної культури - Лицарський Турнір "Степовий Бастіон" в м. Дніпро повинен стати своєрідною платформою, для популяризації середньовічної культури і історії в центральному регіоні України, фехтування і стрільби з традиційного лука за участю більш ніж 300 спортсменів, реконструкторів, наукових і культурних діячів з більшості регіонів України.
Фестиваль включає проведення лицарського турніру з історичного середньовічного бою, турніру з фехтування H.E.M.A, лекторію з середньовічної історії України, музичного концерту середньовічних фольк-гуртів, турніру зі стрільби з традиційного луку, музей-табір живої історії, алею майстрів з середньовічними майстер-класами і розвагами.

Пропоноване рішення щодо розв'язання проблеми і його обґрунтування

Для розв'язання проблематики проекту пропонується створення щорічного фестивалю середньовічної історії і лицарської культури в м. Дніпро. Під час якого учасники клубів і секцій історичної реконструкції і фехтування з м. Дніпро, Дніпропетровської області і всієї України зможуть демонструвати свої досягнення, обмінюватись досвідом, проводити змагання з історичного середньовічного бою, фехтування, лучної стрільби, культурні діячі зможуть прийняти участь у музичному концерті, а історики науковці зі всієї України зможуть обмінюватись досвідом і проводити панельні дискусії щодо середньовічної історії українських земель під час лекторію, майстри з традиційних ремесел зможуть демонструвати своє вміння під час алеї майстрів.
Проект "Лицарських Турнір "Степовий Бастіон" - повинен стати своєрідною платформою, для популяризації середньовічної культури і історії в центральному регіоні України.
Для забезпечення потреб фестиваль планується розбити на блоки, частину з яких планується проводити офлайн і онлайн. Для забезпечення об'єднання під час одного заходу великої кількості кроссекторальних подій формат фестивалю є найбільш оптимальним форматом проведення заходу.

Зацікавленні у реалізації проєкту групи

Прямою аудиторією проекту є:
- учасники клубів і секцій з Дніпропетровщини і інших регіонів України: з історичної реконструкції, з середньовічного історичного бою, з середньовічного фехтування H.E.M.A., стрільби з традиційного лука;
- культурні діячі, популяризатори середньовічної музики, історії і ремесел;
- історики-науковці, студенти історичних факультетів навчальних закладів;
- активна молодь, яка цікавиться середньовічної історією України і Західної Європи;
- активна молодь яка цікавиться спортивним способом життя;
- парки відпочинку, етнографічні парки м. Дніпро на території яких буде проводитись фестиваль, що забезпечить туристичну привабливість і покращить інфраструктуру парку.
Опосередкована аудиторія проекту:
- туристи і гості м. Дніпро, що захочуть відвідати масштабну подію і зацікавляться метою і цілями заходу;
- сім'ї з дітьми, яких зацікавить відпочинок в парковій зоні, участь у майстер-класах і середньовічних розвагах;
- глядачі, жителі міста віком від 16-60 років з будь якої верстви населення незалежно від статевих, етнічних, культурних, регіональних, соціальних та інших особливостей чи розбіжностей без обмежень для соціальних вікових і інклюзивних аудиторій.

Ключові показники оцінки результату

Економічний вплив:
Започаткування нового щорічного фестивалю в м. Дніпро позитивно вплине на економіку району, а особливо парку на території якого буде проводитись захід, оскільки це збільшить відвідуваність парку, створить новий туристично привабливий захід, в ході реалізації покращить інфраструктуру паркової зони.
Соціальна цінність:
Соціальна цінність проекту полягає у:
- забезпеченні можливості самореалізації молоді - учасників руху історичної реконструкції, фехтування, середньовічного бою і стрільби з традиційного лука в м. Дніпро;
- популяризація середньовічної історії і культурної спадщини України серед глядачів і молоді;
- популяризація здорового спортивного способу життя;
- підвищення туристичної привабливості м. Дніпро і регіону;
- створення платформи для обміну досвідом і популяризації середньовічної історії і культури в науковому і культурному середовищі.

Ризики у реалізації

Основним ризиком реалізації проекту є запровадження карантинних заходів внаслідок дії пандемії, що може обмежити проведення масових зібрань і вплине на дату проведення і форму реалізації проекту.
Другим фактором, який може завадити проведенню – погодні умови. Проте цих ризиків можна уникнути шляхом перенесення заходу.
Проектом передбачена можливість реалізації заходу частково в онлайн форматі шляхом онлайн трансляції подій на медіаплатформах і в соц. мережах заходу (лекторій, реконструкція битви, лицарський турніру)

Інформація про співфінансування

"-"

Чи є у вас конфлікт інтересів

Ні

Ви ознайомленні з положенням Бюджету участі

Так

ФОТО ДО / ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ПРОЄКТУ

Відповідальні підрозділи

Департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради