Студія інтерактивного читання у Бібліотеці на Петрозаводській Брав участь

Доданий
04.06.2020
Номер
131
Культура

Сучасні діти цінують легкий доступ до інформації. Вони очікують негайного зворотнього зв’язку і найкраще сприймають теми з акцентом на візуальній подачі матеріалу. Інтерактивна книга поєднує традиційні методи в комплексі з сучасними технологіями. За допомогою якісної візуалізації та геймефікації читання маємо адаптуватися до особливостей світогляду сьогоденного читача.

Автор проєкту
Тамара
Тамара Перфилова
Бюджет
186 000 грн
Розрахунок бюджету
Теги
діти, інновації, молодь, неформальна освіта, культура
Район
Амур-Нижньодніпровський
Адреса
вул. Петрозаводська, 369, Дніпро (Дніпропетровськ)

Опис

Проблема

В останні роки спостерігається спад інтересу до читання серед підлітків. Особливістю нового покоління є те, що воно «виховується» в інтернеті і соціальних мережах.
Бібліотека-філія № 26 ДМКЗК ЦСПБ знаходиться у приватному секторі АНД району. Віддаленість від великих розважальних центрів та відсутність поблизу досугових закладів покладає на бібліотеку завдання не тільки залучати мешканців мікрорайону до читання, а й змістовно організовувати їх дозвілля.

Мета проєкту

Зміни в системі читання – важливий крок в майбутнє читаючої нації країни України. Потрібно розвивати багатофункціональну діяльність бібліотеки, дотримуючись традиційних форм роботи і надаючи іноваційні послуги. Оскільки віртуальний та реальний світи гармонійно співіснують, користувачі з досвідом доповненої реальності мають змогу спробувати цілком новий, покращений світ, де віртуальна інформація використовується як додатковий корисний інструмент, що забезпечує допомогу в повсякденній діяльності.
Інтерактивна книга поєднує традиційні методи в комплексі з сучасними технологіями. Метою цих завдань є супроводити читача «в, крізь і за текст», дати йому змогу «пірнути» у літературу.

Пропоноване рішення щодо розв'язання проблеми і його обґрунтування

Сучасні діти та підлітки, обираючи між книгами та онлайн-іграми, все частіше надають перевагу останнім. Необхідно об'єднати переваги обох, перетворивши читання на захопливу гру з використанням мобільних технологій. На допомогу прийде інтерактивна книга – поєднання ключових плюсів класичної книги із сучасними здобутками в ІТ сфері, в якій текстовий формат доповнюється 3D моделями, аудіо, відео матеріалами та тематичними анімаціями.
Отже, з метою підвищення відвідування бібліотеки, стійкого активного інтересу до читання, пропонуємо закупити для нашої бібліотеки обладнання нового покоління –інтерактивні книги, окуляри доповненої реальності та сучасні планшети. За допомогою цих девайсів зручно: грати в відеоігри; дивитися фільми або серіали; дивитися стрімінгові трансляції; вивчати навчальні та освітні відео; віртуально подорожувати в будь-яку точку світу .

Зацікавленні у реалізації проєкту групи

1500 користувачів Бібліотеки-філії № 26, до яких долучаться мешканці сусідніх мікрорайонів та сіл. А це переважно діти з багатодітних та малозабеспечених родин. Бібліотека-філіал № 26 ДМКЗК ЦСПБ знаходиться у приватному секторі АНД району. Віддаленість від великих розважальних центрів та відсутність поблизу досугових закладів покладає на бібліотеку завдання не тільки залучати мешканців мікрорайону до читання, а й змістовно організовувати їх дозвілля. Бо не кожну дитину батьки відпустять долеко від дому.

Ключові показники оцінки результату

З огляду на мету, основну ідею, механізм реалізації проекту та визначені ініціаторами очікувані результати вважаємо, що створення віртуального простору сприятиме розвитку обдарованості, активізації пізнавальної діяльності користувачів бібліотеки і підвищенню професійної майстерності та ІКТ-компетентності бібліотекарів, а Інтерактивні заходи стимулюватимуть дорослих та дітей до спільного відвідування бібліотеки і підвищення інтересу до читання.

Ризики у реалізації

підвищення цін на технічне забеспечення та ремонтні послуги

Інформація про співфінансування

нема

Чи є у вас конфлікт інтересів

ні

Ви посадова особа?

ні

Ви ознайомленні з положенням Бюджету участі

так

Співавтори

Гриценко Альона

ФОТО ДО / ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ПРОЄКТУ

Відповідальні підрозділи

Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради