Технопростір 3D Відхилений остаточно

Доданий
25.08.2018
Номер
237
Освіта

Оновлення матеріально-технічної бази Міської станції юних техніків Дніпра для реалізації задач позашкільної освіти із створення умов сталого технологічного розвитку громади нашого міста засобами STEM-освіти.
Створення в Дніпрі сучасного центру позашкільної технічної освіти для збільшення кількості школярів, які проявляють інтерес до робототехніки, технічної творчості, нових технологій, досліджень

Автор проєкту
Олена
Олена Дацько
Бюджет
199 999 грн
Розрахунок бюджету
Теги
діти, школа, інновації, неформальна освіта, наука
Район
Центральний
Адреса
просп. Олександра Поля (Кірова), 37, Дніпро

Опис

Співавтори

Антон Дзюба 0667914506

Мета проекту

Створення в Дніпрі сучасного навчального STEM-центру з надання якісних освітніх послуг з позашкільної науково-технічної освіти.
Оснащення навчальних лабораторій Міської станції юних техніків сучасними верстатами, комп’ютерною технікою, новими приладами та матеріалами, устаткуванням і наочностями. Оновлення та ремонт навчальних лабораторій, приведення їх до рівня сучасних державних вимог до матеріально-технічного стану навчальних закладів.
Підвищення рівня мотивації учнів старших класів до продовження освіти в науково-технічній та інженерній сферах засобами позашкільної освіти, раннє знайомство з новими технологіями STEAM профілю.

Проблема

Нажаль, зараз стан матеріально-технічного забезпечення навчального процесу на Міській станції юних техніків не витримує ніякої критики, величезний потенціал науково-технічних гуртків закладу не може бути задіяний в повній мірі. МіськСЮТ єдина з понад 50 позашкільних навчальних закладів області включена в статусі експериментального навчального закладу в обласний наказ з проведення дослідно-експериментальної роботи зі STEM-освіти на 2017-2021 роки. Заклад має стати майданчиком за створення інформаційно-методичного забезпечення розвитку STEM-освіти в освітніх закладах міста за новою державною освітньою концепцією НУШ (Нова Українська Школа).

Пропоноване рішення щодо розв'язання проблеми і його обґрунтування

Рішення заявленої проблеми полягає в проведенні повного оновлення матеріально-технічної бази комунального позашкільного навчального закладу «Міська станція юних техніків» Дніпровської міської ради та доукомплектування штату закладу для відкриття нових гуртків і створення міського інформаційно-методичного центру з впровадження STEM-освіти в загальноосвітніх і позашкільних закладах.
Будівля закладу побудована ще в 1907 році. Навчальні лабораторії закладу вже понад 20 років не знали ремонту. Технічне оснащення гуртків не відповідає сучасним вимогам. Для нових гуртків не вистачає приміщень.
Тому має бути проведений ремонт навчальних приміщень закладу та кабінетів технічної підтримки навчального процесу. Навчальні лабораторії мають бути оснащенні сучасним обладнанням та комп’ютерною технікою відповідно до навчальних програм гуртків, а також цілей і задач дослідно-експериментальної роботи за обласним експериментом з впровадження STEM-освіти в навчальних закладах.

Для кого цей проект

В результатах реалізації даного проекту зацікавлені всі мешканці нашого міста, всі вікові групи та жителі всіх районів міста.
Громада міста відчуває величезну нестачу закладів та установ, що можуть забезпечити дітям та підліткам змістовне дозвілля, за умов що це буде безкоштовне, доступне за проїздом, розвиваюче та сучасне дозвілля.
Підліткова та молодіжна спільнота міста потребує некомерційних майданчиків для реалізації власних науково-технічних проектів та проведення зустрічей і змагань для спілкування та обміну досвідом.

Ключові показники оцінки результату проекту

За результатами реалізації проекту можна очікувати таких показників:
Економічні: громада міста отримає нові робочі місця за рахунок відкриття нових технічних гуртків.
Соціальні: оновлення до сучасного рівня матеріально-технічної бази гуртків приверне до них увагу підліткової аудиторії, яка зараз віддає перевагу віртуальному спілкуванню в соціальних мережах, також сучасні технічні спортивно-масові змагання стануть важливим чинником зацікавлення молоді в отриманні STEM-освіти.
Іміджеві: місто Дніпро отримає сучасні гуртки науково-технічного напряму.
Інноваційні: реалізація проекту дозволить створити сучасний електронний ресурс для інформаційно-комунікаційної підтримки впровадження STEM-освіти в навчальних закладах області.
Педагогічні: громада міста отримає сучасний оновлений комунальний позашкільний навчальний заклад науково-технічного напряму з широким переліком гуртків для впровадження досконалих педагогічних технологій для професійного самовизначення вихованців.
Міжнародні: можливе залучення до співпраці із освітянською спільнотою міста корпорації Intel в рамках цих ініціатив

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Серед основних ризиків реалізації проекту можна виділити певну невизначеність системи фінансування діяльності позашкільних закладів міста і їхню підпорядкованість.
Також реалізацію будь-яких освітніх проектів в позашкіллі знищує залишковий принцип виділення коштів на життєзабезпечення позашкільних навчальних закладів.

Приклади (кейси схожих рішень)

1.Досвід реалізації проектів професійної навігації дітей
http://www.polymedia.ru/upload/2016/Polymedia_STEM.pdf
2. Організація STEM- лабораторії для школярів та студентів
http://xn--c1arjr.xn--p1ai/ob-mpgu/struktura/faculties/institut-fiziki/detskiy-universitet-mpgu/stem-tsentr/
3. Проект зі створення та роботи наукових проектних лабораторій для школярів - STEM-центрів Intel в рамках ініціатив корпорації Intel в Росії та під егідою Всеросійського Фестивалю науки.
http://stemcentre.ru/position
4. Центр молодіжної інноваційної творчостіhttp://sovetov.su/news/510_v_engelse_otkrili_Centr_molodezhnogo_innovacionnogo_tvorchestva.html

Чи ознайомлені ви з положенням про Бюджет участі у м. Дніпро?

Так.

План заходів з реалізації проекту

1. Ремонт навчального спільного кабінету для комп’ютерного гуртка і гуртка робототехніки.
2.Заміна застарілого навчального обладнання та матеріально-технічного оснащення комп’ютерного гуртка.
3. Купівля навчального обладнання для гуртка робототехніки.
4. Зміна штатного розпису закладу, додавання нової штатної одиниці для відкриття гуртка робототехніки.

Інформація про співфінансування

Спонсорські надходження 2000 грн

Я, не є посадовою особою

Так.

ФОТО ДО / ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ПРОЄКТУ