Моніторинг забруднення повітря у місті Дніпрі Відхилений

Доданий
23.08.2018
Номер
227
Навколишнє середовище

Пропонується встановлення 3 постів моніторингу стану повітря з онлайн-камерами навколо головного промислового забруднювача міста – Придніпровської ТЕС. Датчики будуть постійно аналізувати концентрації пилу та основних неорганічних забруднюючих газів, та в онлайн-режимі відображати ці дані у відкритому для всіх доступі. Онлайн-камери будуть цілодобово надавати зображення для візуального контролю.

Автор проєкту
Бюджет
999 600 грн
Розрахунок бюджету
Теги
інновації
Район
Самарський
Адреса
Гаванська вулиця, Дніпровська міська рада, Дніпро

Опис

Співавтори

Ірина Черниш

Мета проекту

Головна мета проекту – надати достовірні дані про стан повітря за двома основними показниками – концентрація твердих часток у повітрі, та концентрації основних неорганічних забруднюючих газів.

В місті Дніпро сукупний негативний вплив (промислове забруднення) на атмосферне повітря здійснюють ДТЕК Придніпровська ТЕС (від 50% до 70% забруднення повітря міста Дніпра), промислові підприємства. Стан повітря характеризують фонові концентрації основних забруднюючих речовин: пил, сірчистий ангідрид, окис вуглецю, оксиди азоту.

Проблема

Сім мільйонів людей помирають в Україні щороку від хвороб, пов'язаних з наслідками забруднення повітря. Детальніше на УНІАН: http://bit.ly/2vyv6oT

Україна очолює рейтинги найбрудніших країн Європи та входить в трійку лідерів країн за смертністю від хвороб, які провокує саме забруднене навколишнє середовище. Джерело: http://bit.ly/2OZ9Dha

А в рейтингу міст України із найзабрудненішим повітрям Дніпро вже не один рік входить в трійку лідерів.

У місті Дніпрі відсутні пости, які б постійно аналізували концентрації мілкодисперсного пилу (речовини у вигляді суспендованих твердих частинок) саме у розмірах РМ 2.5 та РМ 10 (які є найбільш шкідливими для організму) та концентрації основних неорганічних забруднюючих газів CO, SO2, NOx, NH3, H2S, і в онлайн-режимі відображали такі дані у відкритому для всіх доступі та форматі. Тож містяни не мають змоги знати, чим саме дихають вони та члени їх родин.

Саме мілкодисперсний пил з важкими металами та сполуки сірки провокують хронічні та гострі форми головних захворювань нашого регіону – серцево-судинні, бронхо-легеневі, хвороби ендокринної системи та онкологічні хвороби.

Пропоноване рішення щодо розв'язання проблеми і його обґрунтування

Проектом пропонується встановлення:

1. На відстані у 500-1000 метрів від головного промислового забруднювача повітря міста Дніпра – ДТЕК Придніпровської ТЕС в запропанованих місцях (попередньо) датчиків моніторингу стану повітря за наступними показниками: мілкодисперсний пил (речовини у вигляді суспендованих твердих частинок) РМ 2.5, РМ 10 та основних неорганічних забруднюючих газів. Данні з усіх датчиків будут доступні у машиночитному форматі на загальнодоступному сайті.

2. Встановлення поряд з датчиками моніторінгу стану повітря онлайн-камер спостереження за роботою Придніпровської ТЕС, які в он-лайн режимі надають зображення на загальнодоступний сайт. Це надасть цілісну картину візуального спостереження за найбільшим промисловим забруднювачем повітря нашого міста та аналізу. Адже перший крок до вирішення проблеми – це оцінка її масштабів.

Для кого цей проект

Основні користувачі проекту – містяни. Всі мешканці міста Дніпра, які хочуть знати стан повітря, яким вони дихають. Оскільки датчики будуть встановлені на відстані від 500 до 1000 метрів в протилежних напрямках від найбільшого промислового забруднювача міста Дніпра – ДТЕК Придніпровської ТЕС, то така інформація буде мати цінність для мешканців як лівого, так і право берега річки Дніпро.

Ключові показники оцінки результату проекту

1. Наявність трьох стаціонарних пунктів спостереження за якістю атмосферного повітря (відповідно до проектних параметрів).

2. Відображення даних замірів у реальному часі та у вільному доступі онлайн разом з відео.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

1. Складність узгодження місць розташування датчиків та камер спостереження.

2. Безпека розташування датчиків та камер, антивандальний захист.

3. Протидія з боку забрудників (адже їм невигідно, аби містяни знали реальну картину).

Приклади (кейси схожих рішень)

Біля міста Бурштин (Івано-Франківська область) розташована Бурштинська ТЕС, мешканці міста Бурштин власноруч встановили камеру та датчики пилу. Данні автоматично транслюються у канал Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=8GA7ktiu_Y8).

Чи ознайомлені ви з положенням про Бюджет участі у м. Дніпро?

Так.
Так. Ознайомлений

План заходів з реалізації проекту

1. Складання технічного завдання на датчики та камери.

2. Закупівля датчиків та камер.

3. Узгодження їх місця розташування.

4. Монтаж датчиків та камер.

5. Виведення даних онлайн у вільний доступ.

Інформація про співфінансування

Співфінансування відсутнє.

Я, не є посадовою особою

Так.
-

ФОТО ДО / ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ПРОЄКТУ

Відповідальні підрозділи

Департамент екологічної політики Дніпровської міської ради