Нове Положення

Дніпровська міська рада затвердила нове положення про бюджет участі!

23 березня під час 5 чергової сесії міської ради депутати затвердили нову редакцію Положення про бюджет участі. Цього року найпопулярніший серед жителів конкурс громадських проєктів отримав низку нововведень, які зроблять його більш прозорим та прогнозованим.

1. Відтепер автором проєкту може бути будь-який містянин віком від 14 років (замість 16 років). Також від 14 років тепер можна буде й голосувати за проєкти. Такі нововведення дозволять залучити молодь (зокрема учнівську) до бюджету участі.

2. Також замість трьох загальних конкурентних груп (освітні, гуманітарні, муніципальні) тепер проєкти братимуть участь у конкурсі за п’ятьма напрямами: освітні, гуманітарні, медико-соціальні, муніципальні, інформаційно-молодіжні.

3. Медичні проєкти набули сьогодні особливої актуальності. Тому 10% від загального обсягу бюджету участі, відповідно до нового положення, буде спрямовано саме на цю галузь.

4. А молодіжні проєкти - традиційно популярні у нашому місті, тепер також матимуть свою власну конкурентну нішу. На них також спрямовано 10% загального фінансування проєктів.

5. Фактично вперше за усі роки існування бюджету участі підвищено граничні суми проєктів. Відтепер малі проєкти  - від 100 до 500 тис. грн (було від 50 до 200 тис.), а великі - від 500 тис. до 1500 тис. грн (було від 200 до 1000 тис. грн). Це дозволить завдяки бюджету участі реалізовувати більш комплексні та завершені ініціативи.

6. Серед інших змін - зменшення обов’язкового резерву кошторису з 20% до 10%, обмеження кількості проєктів на 1 заклад до двох, розширення взаємодії авторів та виконавчих органів і можливості розподілу економії коштів під час реалізації на потреби проєкту.

З усіма змінами можна ознайомитись на сторінці бюджету участі Дніпра у Facebook (https://www.facebook.com/groups/pb.dnipro), а також у профільних групах Viber, Telegram.

Нагадуємо, що бюджет участі у Дніпрі реалізовується з 2017 року на базі платформи електронної демократії “Громадський проєкт” (https://adm.dniprorada.gov.ua). 

За 5 етапів містянами подано 1812 проєктів. Лише під час голосування 2020-го року за 505 проєктів на голосуванні проголосували понад 111 тисяч дніпрян. Наразі близько 300 проєктів-переможців вже реалізовані, та 152 проєкти знаходяться на реалізації.

Подання проєктів VІ етапу триватиме з 11 травня по 11 червня на платформі. Усю детальну інформацію про можливості бюджету участі можна отримати на сайті “Громадський проєкт” або в найбільш розповсюджених месенджерах.