Сучасний 3D-планетарій для космічного міста Реалізований

Доданий
23.07.2017
Номер
239
Культура та туризм

Пропонуємо зробити програми планетарію кращими, ніж 3D-фільми. Для цього треба встановити нове проекційне обладнання. На куполі планетарію можна буде показувати якісні пізнавальні фільми у дивовижній якості 4К. Видовище, схоже на яскраве шоу, навіть не потребує 3D-окулярів. Уявіть: повз вас літають астероїди, та ви майже можете до них доторкнутися! Такі пригоди надовго запам’ятають діти та дорослі

Автор проєкту
Євгенія
Євгенія Ленда
Бюджет
991 800 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
узвіз Крутогірний, 10, Соборний район, Дніпро́

Опис

Мета проекту

Зробити Дніпровський планетарій гідним нашого космічного міста!
По всьому світові у планетаріях демонструється яскраве пізнавальне вражаюче сферичне кіно. В нашому ж планетарії, де працюють висококласні спеціалісти-астрономи з багаторічним досвідом та зацікавлена талановита молодь, ефект показу формується в основному майстерністю й красномовністю ведучих. Дайте цим людям гідні інструменти для роботи і ви отримаєте видовище не гірше, ніж у Мюнхені чи Києві, Харкові чи Варшаві.

Проблема

-В планетарії недостатньо обладнання, щоб покрити якісним відео-зображенням весь купол діаметром 12 метрів.
-Аудіо-система не відповідає стандартам сучасних цифрових планетаріїв.
Якщо не провести модернізацію, планетарій неминуче втратить з часом свою актуальність, не дивлячись на довгий успішний досвід популяризації науки та всі зусилля його працівників.

Пропоноване рішення щодо розв'язання проблеми і його обґрунтування

Проблему вирішить встановлення в планетарії багатопроекторної системи FullDome, яка відповідає сучасним уявленням про популяризацію науки: яскрава і динамічна картинка, гарний звук, якісний контент.
Компанії, які займалися оснащенням подібними системами Київського та Харківського планетарію здійснили прорахунок проекту для зали Дніпровського планетарію. Була отримана попередня калькуляція на рівні 36-42 тис. доларів США для встановлення та наладки 8-проекторної системи. Сюди входять проектори, сервер, система кріплень, додаткове обладнання, інжиніринг та монтаж системи. Це система, що дасть зображення з роздільною здатністю 4К.
Після встановлення цього обладнання Дніпровський планетарій стане дійсно сучасним освітнім центром, який справить враження і на дітей і на дорослих, змусивши їх повірити, що космос поряд!

Для кого цей проект

Мільйон жителів Дніпра та три мільйони жителів області зможуть відвідати оновлений планетарій. Дніпровський планетарій стане новою туристичною перлиною для гостей з інших регіонів та країн.
Не всі можуть стати космонавтами, але кожен може віддати свій голос за створення космічної оази в рідному місті!
Тим більше, що не годиться мешканцям «космічної столиці України» відставати від киян чи харків’ян, де подібні системи в планетаріях вже працюють.

Ключові показники оцінки результату проекту

Вразі реалізації проекту надзвичайно зросте якість зображення на куполі планетарію:
- Роздільна здатність збільшиться в 4 рази: від 1К до 4К.
- Освітленість одиниці площі купола: від 10 люкс до 50 люкс. Тобто зображення стане яскравіше в 5 разів!

Приклади (кейси схожих рішень)

Як виглядає 3D-кіно без окулярів у планетарії можна подивитися тут:
https://youtu.be/t8p3sYOElVk?list=PLoihcpI1JZ9278sxbAI3h-rgqFvBwIEa0

Фотографії та відео деяких заходів у Київському планетарії після встановлення проекційної системи: http://www.derivative.ca/Events/2013/FrontPictures/

ФОТО ДО / ВІЗУАЛІЗАЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ПРОЄКТУ